Source Code

Landen:
  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
Genres:
  • Drama
  • Sciencefiction
Publiek: Alle leeftijden
Jaar: 2011
Release: 20/04/2011
Duur: 1u33
Synopsis : Soldaat Colter Stevens ontwaakt in het lichaam van een onbekende man op een pendeltrein naar Chicago die binnen enkele minuten zal ontploffen. Hij maakt deel uit van een overheidsexperiment, genaamd ‘Source Code’, een programma dat toelaat in de huid te kruipen van een andere persoon tijdens de laatste acht minuten van diens leven. Colters missie: ontdekken wie de bom geplaatst heeft. Hij beleeft de aanslag opnieuw en opnieuw, wanhopig op zoek naar aanwijzingen. De tijd dringt, een nieuwe aanslag dreigt. Bovendien begint Colter zich af te vragen of er een manier is om de passagiers van de trein alsnog te redden...
  • /10 U moet aangemeld zijn om een rating te geven
    7.5/10 9 Ratings - 6 Recensies
  • 7.5/10  Quotering van Humo van de film Source Code

Trailervan de film Source Code

Mening van de communityvan de film Source Code

U moet ingelogd zijn om een recensie te kunnen toevoegen Maak een account aan
gepubliceerd op 3 september 2012
Een sci-fi film waar IK geen BAL van verstaan heb (maar dat ligt aan mij, natuurlijk) en waar ik me op geen énkel moment bij betrokken voelde. MIJN advies ? Laat deze kelk aan je voorbij gaan. Voor mij gewoon anderhalf uur irritant tijdverlies.

gepubliceerd op 22 november 2011
Een zeer geslaagde multiversum-prent (zie ook 'Inception' of 'The Tree of Life') waar Duncan Jones perfect balanceert op de art-house inhoud vs. de blockbuster look en feel. Want hoe houd je zo'n 'Groundhog Day'-plot geloofwaardig zonder Tony Scott (of erger, aargh, Michael Bay)-gewijs uit de parabool of andere bocht te gaan? Zó dus. Veel minder cerebraal dan zijn topdebuut 'Moon' laat hij hier zijn hoofdpersonage Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) vechten tegen de tijd, de ruimte, tegen mens en machine, en hij leert als goede soldaat ook nog eens wat liefde met een mens kan doen. Mooi toch. Let ook op de telkens opnieuw gebruikte wondermooie beginsequentie van de betreffende acht minuten: de rustige natuur van een stilstaand meertje, een vlucht eenden... Om dan door de stalen wanden van de rijdende trein terug in Colter's hoofd te knallen. Begin er maar aan: je hebt 8 minuten!

gepubliceerd op 17 mei 2011
Totaal mij soort cinema niet maar toch wel heel erg van genoten; mede door de prestatie van Gyllenhaal, die het geheel heel erg geloofwaardig maakt. Naar het einde toe komt er wat meligheid kijken (Hollywoodfilm = verplichte kost) maar dat is vergeven. Een aanrader.

gepubliceerd op 5 mei 2011
Duncan Jones, zoon van rock/pop-idool David Bowie, levert met deze film een geslaagd debuut als regisseur. Het scenario (man herbeleeft een bepaald moment uit het verleden steeds opnieuw) haalt zijn mosterd bij 'Groundhog Day', één van de betere comedy's uit de 90's. 'Source Code' is evenwel geen komedie maar een sci-fi techno-thriller die dankzij het stevige tempo nooit gaat vervelen. Jake Gyllenhaal doet als leading man meer dan voldoende zijn ding en het scenario is volwassen genoeg om te kunnen spreken van 'intelligent' en 'alleszins origineel'. Dit is dus uitstekende cinema en men zou gewag kunnen maken van een 'total winner' ware het niet dat de film gevoelsmatig niet lang genoeg duurt (een probleem dat 'Groundhog Day' niet kent) en bovendien kon ik mij niet van de indruk ontdoen dat de ontknoping van het verhaal te melig en naïef was. Vandaar de 8/10 i.p.v. een 9/10. Nonetheless, great cinema.

gepubliceerd op 23 april 2011
Duncan Jones blijft met zijn tweede film -na het overgehypete "Moon"- hangen in het sci-fi genre en zet hier toch wel een paar flinke stappen vooruit. Gyllenhaal is een -zonder al te veel te verklappen- soort van gemanipuleerde soldaat die een toekomstige terreuraanslag moet zien te verijdelen via een nieuwe, revolutionaire techniek (de "Source Code") . De vertelstructuur doet heel hard denken aan -het oneindig superieure- "Groundhog Day" maar Jones bouwt genoeg verrassingen en wendingen in om het allemaal vrij boeiend te houden. Ondanks puik acteerwerk is dit toch zeker niet het bijna-meesterwerk dat heel wat critici er lijken in te zien. Onderhoudende actiecinema waarbij het niet verboden is om je hersenen te gebruiken, dat is "Source Code "alvast wel.

Zij raden deze film aan

Delen

Volg Cinebel