Actualités

Cyclus '60 jaar Grote prijs van de Unie van de Filmkritiek' in de CINEMATEK !

Publié le 4 décembre 2014 dans Actu ciné

De Unie van de Filmkritiek (UFK) verenigt al 60 jaar lang een belangrijk deel van het Belgische filmjournalistengilde. Sinds haar ontstaan rijkt de Unie ieder jaar haar Grote prijs uit. De 60 laureaten groeiden ondertussen haast allemaal uit tot klassiekers.
Roemeense film CINEMATEK zet ze tijdens de wintermaanden allemaal op het programma. Heel wat leden van de UFK komen een film uit de indrukwekkende lijst inleiden. Olivier Clinckart, de voorzitter van de UFK, geeft op 01.12 het startschot van de reeks. Als openingsfilm koos hij voor de meest recente Grote Prijs, Mud van Jeff Nichols.

Toen een aantal gepassioneerde en vermaarde filmcritici zestig jaar geleden het initiatief namen de UFK op te richten, hadden ze een duidelijk doel voor ogen: het ondersteunen van de cinema in al zijn vormen - artistiek en cultureel. Vanuit die optiek wordt elk jaar, na geanimeerde debatten, de Grote Prijs uitgereikt aan de beste film van het afgelopen jaar, onder de films die het best bijdroegen tot de uitstraling van de filmkunst.

Op nationaal niveau heeft onze vereniging niet gewacht tot de Belgische cinema de wind in de zeilen had om hem onder de aandacht te brengen. Sinds 1972 bekroont de André Cavensprijs - naar de gelijknamige regisseur - de beste Belgische film van het jaar, en dit zonder onderscheid van taal of gemeenschap. Aan dat laatste blijven onze leden, die in de drie gewesten van het land actief zijn, bijzonder gehecht. Het initiatief wordt zeer op prijs gesteld door de bekroonde cineasten, onder wie de broers Dardenne, Jaco Van Dormael en Michael R. Roskam.

Om deze 60e verjaardag gepast te vieren vereert CINEMATEK ons met de projectie van alle Grote Prijzen van de UFK. Onze aanwezigheid in deze heuse schattenkamer voor cinefielen is de best denkbare uitnodiging om onze geschiedenis en onze passie te delen met alle filmliefhebbers. Ik verheug me over dit initiatief en kan niet wachten om, in uw gezelschap, de bekroonde films terug te zien, films die op een prachtige manier getuigen van de oneindige diversiteit van de zevende kunst. (Olivier Clinckart, Voorzitter van de UFK) 

Kader
Voor het volledige programma en meer info over de voorstellingen klikt u hier

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel