Actualités

"Gente de Bien" van Franco Lolli wint Grote Prijs op Film Fest Gent!

Publié le 23 octobre 2014 dans Actu ciné

Het sociale drama "Gente de Bien", de debuutfilm van de Colombiaanse regisseur Franco Lolli, heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen op het 41ste Film Fest Gent.
Gente de Bien speelt zich af in Bogota en gaat over een vrouw uit de gegoede burgerij die zich ontfermt over de zoon van haar klusjesman. Nadat vader en zoon uit hun huis dreigen gezet te worden, nodigt ze hen uit om de kerstvakantie door te brengen in haar luxueuze villa. Waar dat aanvankelijk geen problemen geeft, sluipen er na verloop van tijd spanningen in de relaties door de compleet verschillende achtergronden van de protagonisten.

De internationale jury, onder leiding van Bret Easton Ellis, prees "het existentialistische verhaal dat aantoont dat medeleven en goede wil ons niet altijd kunnen redden". Lolli kwam de prijs op het stadhuis van de Arteveldestad in ontvangst nemen en was naar eigen zeggen zeer verheugd "omdat de competitie toch zeer zwaar was". "Ik hoop dat de film goed genoeg is voor de hoofdprijs", zo toonde hij zich zeer bescheiden.

Aan de Grote Prijs voor Beste Film hangt een prijskaartje van 43.500 euro: een distributiepremie van 20.000 euro cash ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel in minimaal vijf zalen en een mediareturn ter waarde van 23.500 euro. Wie wil, kan de film donderdagavond om 22.30 uur nog zien op het Film Fest Gent. Gente de Bien heeft nog geen Belgische distributeur.

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar Boris Debackere voor de soundtrack van Violet, het regiedebuut van Bas Devos. De jury roemde hem voor zijn "inventieve soundscape die perfect de rijkdom van het beeld weerspiegelt". Violet gaat over de eenzaamheid waarmee een jongen geconfronteerd wordt na het gewelddadige verlies van zijn beste vriend. In de hoofdrollen zien we onder meer César De Sutter, Raf Walschaerts en Mira Helmer. De prijs heeft een totale waarde van 21.500 euro: een distributiepremie van 10.000 euro cash ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel in minimaal vijf zalen en een mediareturn ter waarde van 11.500 euro.

Een speciale vermelding van de jury was er voor Jauja van de Argentijnse cineast Lisandro Alonso, die een "meta-Western" brengt over een man - een rol van Viggo Mortensen - die op zoek gaat naar zijn vermiste dochter en in een existentiële queeste terechtkomt. De jury prees de film voor "een metafysische en mythologische reis in het landschap en in het radarwerk van de geest".

Ten slotte werd met L'Infini van Lukas Dhont (KASK) ook de Beste Belgische Studentenkortfilm bekendgemaakt. De film werd gekozen door een jury, voorgezeten door Bavo Defurne en bestaande uit regisseurs Toon Aerts en David Lambert, actrice Kim Hertogs, acteur Valentijn Dhaenens en animatrice Emma De Swaef. "Met de prijs wil de jury een filmmaker belonen die scherpe keuzes durft maken, blijk geeft van persoonlijkheid en een unieke visie", luidde het. De prijs is 2.000 euro waard. Eerder deze week won "Perdition County" van Raphaël Crombez al de publieksprijs van de competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilms. (BELGA)

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel