Actualités

'The Broken Circle Breakdown' heeft Oscarnominatie beet !

Publié le 17 janvier 2014 dans Actu ciné

Felix van Groeningens 'The Broken Circle Breakdown' is een van de vijf genomineerde films voor de Oscar voor Best Foreign Language Film.
De Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) maakte de nominaties voor de 86e Academy Awards bekend tijdens een persconferentie in Beverly Hills, Los Angeles. De film opende in 2012 het 39e Film Fest Gent. De Oscars worden op zondag 2 maart uitgereikt.
 
The Broken Circle Breakdown opende in oktober 2012 het 39e Film Fest Gent en kende zijn internationale première tijdens het Filmfestival van Berlijn, meteen goed voor de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label voor beste Europese film. Nadien volgden tal van internationale erkenningen zoals de Publieksprijs op CPH:PIX en het Europees Filmfestival van Sevilla, Beste Actrice en Beste Scenario op het Tribeca Film Festival, drie awards op het Festroia International Film Festival of recent de FIPRESCI-prijs tijdens Palm Springs. De film was met acht Ensors en de Industry Award ook de grote overwinnaar tijdens de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen en won eind 2013 nog de LUX Prijs van het Europees Parlement, terwijl Felix van Groeningen ook door Variety verkozen werd tot Euro Director to Watch. De kers op de taart kwam er afgelopen december toen Veerle Baetens tijdens de European Film Awards de prijs voor Beste Actrice mee naar huis nam.

The Broken Circle Breakdown vertelt de love story tussen Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst, tegelijk ook een naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd, toch is ze de nuchterheid zelve. Wanneer dochtertje Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar als Maybelle zes is, wordt ze ernstig ziek. Didier en Elise reageren totaal verschillend, Maybelle laat hun echter geen keuze: Didier en Elise moeten samen voor haar vechten. Raak je daar samen door als je zo verschillend bent? Of laat de liefde je in de steek als je ze meest nodig hebt? ‘The Broken Circle Breakdown’ is een intens melodrama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet...

Felix van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario van The Broken Circle Breakdown, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Ruben Impens stond achter de camera, Nico Leunen nam de montage voor zijn rekening. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet (In Vlaamse velden, De helaasheid der dingen) produceerde de film en kon daarbij rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Films liés

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel