Un Prophète

Land:
  • Frankrijk
Genres:
  • Misdaad
  • Drama
Publiek: Alle leeftijden
Jaar: 2009
Release: 26/08/2009
Duur: 2u30
Synopsis : Malik El Djebena wordt veroordeeld tot zes jaar cel. Hij kan niet lezen of schrijven. Hij komt helemaal alleen in de gevangenisinstelling aan en lijkt zoveel jonger en kwetsbaarder dan de anderen. Hij is 19 jaar. Hij wordt onder druk gezet door de leider van een Corsicaanse bende, die aan de macht is binnen de gevangenismuren. Hij moet een aantal “missies” uitvoeren die hem harder maken en waardoor hij tegelijkertijd het vertrouwen wint van de bendeleider. Maar Malik is dapper en leert snel, en hij begint stiekem zijn eigen plannetjes te smeden...
  • /10 U moet aangemeld zijn om een rating te geven
    7.8/10 8 Ratings - 7 Recensies

Mening van de communityvan de film Un Prophète

U moet ingelogd zijn om een recensie te kunnen toevoegen Maak een account aan
gepubliceerd op 14 augustus 2011
Het falende Franse gevangeniswezen in al zijn glorie? Pakkend verhaal, maar beetje ver van mijn bed.

gepubliceerd op 1 september 2010
Een film als een zweepslag maar je moet er verdraaid goed je kop bij weten te houden want iedereen belazert iedereen. De 1e opdracht voor die 19 jarige is al goed : "Je vermoordt X. Doe je het niét dan vermoorden wij jou." X duikt nadien nog een paar keer op, ook. En dan wordt er een paar keer gezegd dat je de gevangenis "beter" moet verlaten dan je erin kwam. Onze jongen heeft dat bijzonder goed begrepen. De film mocht misschien iets "gebalder" zijn want hij duurt liefst 148 minuten. Uitstekende film, jammer dat ik die niet in de bioscoop ben gaan zien !

gepubliceerd op 29 mei 2010
Stevige en bikkelharde gevangenisprent. Knap is bijvoorbeeld hoe de regisseur erin slaagt om je als kijker als het ware in het hoofdpersonage te brengen. Veel minder geslaagd zijn de scènes waarin het hoofdpersonage malik in zijn verbeelding de gast bij hem ziet die hij vermoord heeft. Dé rol van de film is toch voor mij die van César (Niels Arestrup). Schijnbaar een degelijk man, maar een gevaarlijk beest als je niet doet wat hij verlangt. Een feilloos meesterwerk is het zeker niet geworden, maar wel een film die rauw overkomt en meeslepend is van begin tot einde.

gepubliceerd op 28 mei 2010
Met het knappe 'De battre mon coeur s'est arrêté' (2005) al op zak, zet Jacques Audiard met z'n laatste prent duidelijk nog een stap vooruit. Hoe hij het net-geen-kneusje-Malik kneedt, kleurt en laat groeien in het oerwoud van de gevangenis, is niets minder dan fantastisch. Zonder ooit sloganesk of karikaturaal te worden, klaagt hij ook in een keer het huidige (franse, maar eigenlijk universele) gevangeniswereldje aan. Het voelt daarbij dan nog eens griezelig 'echt' aan, waarbij hij (nogmaals) de vallen van de cliché-gevangenisfilm makkelijk ontwijkt. Een bijzondere vermelding ook voor beide protagonisten : de corsicaanse don (Niels Arestrup) is demonisch intens, maar vooral Tahar Rahim als Malik El Djebena kruipt onder je vel. Enige minpuntje : het mocht misschien nét iets korter. Toch: prachtprestatie!

gepubliceerd op 21 september 2009
En ook hier kan ik met de beste wil van de wereld niet meegaan in de algemene hoerasfeer. Ja, dit is een integer gevangenisdrama, dat goed vertolkt is en sfeervol in beeld gebracht, maar dat ook gebukt gaat onder een zeer middelmatig scenario (dat de ongerijmdheden en gaten opstapelt). "Un prophète" voegt ook helemaal niets toe aan het genre. Onovertroffen in het gevangenisoeuvre blijft het HBO-kroonjuweel "Oz" (tip : alle zes seizoenen vind je in de betere bibliotheek) of "American Me" van Edward James Olmos en voor wie het in hetzelfde genre graag wat ranziger heeft : "Chained heat" even opsnorren, een absolute cultclassic met Linda Blair....

Delen

Volg Cinebel