Dagen zonder lief

Land:
  • België
Genre:
  • Drama
Publiek: Alle leeftijden
Jaar: 2007
Release: 21/03/2007
Duur: 1u40
Synopsis : Het verhaal van vijf vrienden van vroeger. Zwarte Kelly keert terug van een lang verblijf in het buitenland. Ze moet haar moeder iets vragen. Frederic verhuist binnenkort met zijn rijk lief naar Brussel. Hij gaat er werken bij zijn schoonvader. Kurt, de beste maat van Frederic, is samen met Blonde Kelly. Ze hebben een tuin, een hond en een kindje. Kurt breekt zijn hoofd over iets. Niek heeft nog altijd zijn café en houdt zich bezig met jonge meisjes. Frederic, Kurt, Niek, Zwarte Kelly en Blonde Kelly terug bijeen, dat betekent plooien en buigen, trekken en duwen, praten en zwijgen….
  • /10 U moet aangemeld zijn om een rating te geven
    6.8/10 13 Ratings - 13 Recensies
  • 7.5/10  Quotering van Humo van de film Dagen zonder lief

Mening van de communityvan de film Dagen zonder lief

U moet ingelogd zijn om een recensie te kunnen toevoegen Maak een account aan
gepubliceerd op 5 september 2013
Een pareltje in de vlaamse filmkunst: poetische prent waarin Van Groeningen jonge dertigers laat terugkijken op hun vroegere leventje samen en later keuzes. Hij toont zowel de mislukkingen als het kleine geluk, terwijl iedereen hier wel iets heeft om spijt over te hebben. Foute keuzes, sommiggen maken zelfs helemaal geen keuze, of kiezen voor veiligheid en comfort. Maar allemaal beseffen dat ze iets kwijt zijn dat nooit meer terugkomt. Sint-Niklaas als metafoor voor een would-be grootstad ziet er hip uit door de lens van Impens. En de piano van Neve wordt enkel onderbroken door eurotrash-hit Something van Lasgo. Typisch Van Groeningen, typisch vlaams ook. Sanseveria-cinema quoi... (btw, Wine Dierickx is een grote madam)

gepubliceerd op 7 december 2007
Als ik onderstaande besprekingen lees is het wat deze film betreft Love it or hate it, en wat mij betreft is dit zeker de eerste categorie. Van Groeningen heeft zijn debuut Steve & sky (eerder een stijloefening) ver overtroffen met dit pareltje. Hoewel het flinterdunne verhaaltjes zijn, blijven ze boeien door de schitterende acteerprestaties (net of er niet geacteerd wordt), de originele Van Groeningen regie, schitterende muziek van Jef Neve en de herkenbaarheid van situaties. Ik ben ervan overtuigd dat er twintigers zijn die in luxe leven en nog geen dag gewerkt hebben, dat er veel zijn die 'hun draai' in het leven moeilijk vinden en dat er zijn die hun geluk proberen te vinden in andere continenten of die hun jeugdjaren weigeren los te laten... kortom schitterend generatieportret!

gepubliceerd op 29 mei 2007
Eindelijk deze film gezien, na alle positieve media commentaar (zie humo, bv), en de mond aan mond reclame. Nu, wat een ontgoocheling. Een mager beestje. De dialogen zijn erg banaal, de zogezegde buddies-mentaliteit waar de graad van intimiteit die je met je vrienden hebt zich meet aan het aantal boeren of scheten dat je in elkaars gezicht laat. Typisch bedoeld om de vlaamse boertigheidsmentaliteit te bekoren. De zaal lacht want "wat zijn we toch een bende ongecomplexeerde varkens die het zwijn uithangen". Dergelijke scenes zijn eenmaal leuk, maar ze stapelen zich op: boeren, scheten laten, met de frisbee op elkaars kop slaan, zuipen tegen de sterren op. Dit kan gerust als je een milieuschets maakt, maar deze film over twijfelende twintigers en hun onzekerheden slaat dan toch de bal fel mis. Wat is de onzekerheid van de twintiger? Dat zijn studententijd niet meer terugkomt? komaan zeg. Een luxeprobleem. Dat hij moet kiezen tussen zijn vriend of zijn lief ? Hallo, wat een moreel dilemma. Leuk voor een column maar daar maak je geen film over. De uitbarsting van het personage met de bril (Kurd ?) komt er geheel onverwachts. Raad: focus op één of twee personages, en diep die werkelijk uit. Nu krijg je het hele vriendenclubje voortdurend te zien en dat gaat behoorlijk vervelen. Als portret van de twintigers is het trouwens ook totaal onrealistisch. Ik ken niemand die gaat kuisen bij haar vader. Niemand die een zodanig mislukte ebay-verkoper is dat hij er nog maar niet in slaagt om een pakje op de post te doen. Niemand die zonder nog maar gewerkt te hebben in een 4x4 rondrijdt en in een penthouse woont. Ik heb me geërgerd, van begin tot eind.

gepubliceerd op 3 april 2007
Meesterwerkje. Prachtige film, schitterende acteersprestaties, goeie muziek.

gepubliceerd op 2 april 2007
Net als in Van Groeningen's debuut "Steve Sky" primeert ook hier sfeerschepping op inhoud, dat mag en dat werkt hier ook in meer of mindere mate, alleen hadden we met iets betere vertolkingen gekund en absoluut zonder het irritante,nimmer aflatende piano-gejengel op de klankband. Voor zijn volgende film,wel eens uit een ander vaatje gaan tappen, want dit is na 2 glaasjes toch wel bijna leeg,vrees ik...

Delen

Volg Cinebel