Actualités

Belgische regisseur Thierry Michel mocht Congo niet binnen.

Publié le 10 juillet 2012 dans Actu ciné

De Belgische regisseur Thierry Michel is zondagavond na zijn aankomst in Kinshasa meteen weer moeten vertrekken.
Hij wilde in de Congolese hoofdstad donderdag en vrijdag zijn film L'affaire Chebeya, un crime d'Etat, over de moord op de Congolese mensenrechtenactivist, vertonen. Hoewel de regisseur naar eigen zeggen over een permanent verblijfsvisum beschikte, mocht bij Congo niet binnen.Hem was aangewreven geen uitreisvisum te hebben, wat inwoners in principe echter niet nodig hebben, zo legde Michel uit. De gewezen Congolese minister van Justitie Emmanuel Luzolo Bambi, had in april nog de Congolese censuurcommissie gevraagd om de verspreiding van documentaire in Congo te verbieden.

Regionaal minister voor Cultuur Fadila Laanan reageerde maandag verontwaardigd. "Dit geeft een slag aan de democratie en ruikt naar censuur", aldus Laanan. "Op enkele maanden van de top van de francophonie in Kinshasa, roept deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting toch vragen op".

De film beschrijft het proces over de moord op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya Bahizire en de verdwijning van zijn chauffeur, Fidèle Bazana Ebadi. Chebeya verdween op 1 juni 2010. Hij ging toen met zijn chauffeur naar een afspraak met het hoofd van de Congolese nationale politie (PNC), generaal John Numbi. Maar de ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden. Chebeya's lichaam werd de volgende dag gevonden, Bazana is nog altijd spoorloos. (BELGA)

L'affaire Chebeya, un crime d'état ?

Op 2 juni wordt Floribert Chebeya, een erkend activist van de Mensenrechten vermoord aangetroffen in zijn auto. Zijn moord wordt op een gruwelijke wijze gezien als een sexmisdrijf maar al snel wordt het duidelijk dat de politie de schuldige is. Vijf maanden later begint het uitzonderlijk proces voor de militaire rechtbank in Kinshasa...


bekijk hier de trailer

Personnalités liées

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel