Actualités

Age d'Or / Filmvondsten competitie 2012 !

Publié le 27 juin 2012 dans Actu cinéVan 1 tot 14 juli 2012 presenteert CINEMATEK de jaarlijkse AGE D'OR / FILMVONDSTEN competitie.

Sinds hun intrede hebben de ÂGE D'OR prijs en de FILMVONDSTEN als belangrijkste doelstelling het in primeur aanbieden van in België onuitgegeven werk. Zowel het grote publiek als de filmprofessionals krijgen films voorgeschoteld die zich onderscheiden door hun vindingrijke en gedurfde creatie. De twee FILMVONDSTEN prijzen, elk goed voor € 10.000, zijn bedoeld om de Belgische distributie van deze bijzondere films te stimuleren. De ÂGE D'OR prijs (€ 5.000) wordt uitgereikt aan een regisseur wiens non-conformistische aanpak zich inschrijft in de erfenis van Luis Buñuels gelijknamige meesterwerk. Zoals elk jaar rond deze tijd nodigen wij u uit 21 speelfilms uit de officiële of nevensecties van de belangrijkste internationale festivals te komen ontdekken. De films werden gekozen omwille van hun uitdagende vorm en/of onderwerp.

Franstalige en Spaanstalige producties zijn in 2012 samen goed voor bijna de helft van het programma en bieden een mooie en interessante filmische diversiteit: van experimentele film (autrement, la Molussie, bekroond met de Grand Prix du Cinéma du Réel en waarvan de volgorde waarin de negen spoelen worden afgespeeld door de operateur bepaald wordt), tot politiek pamflet (Indignados, Tony Gatlifs vrije bewerking van Stéphane Hessel Indignez-vous !), intimistische drama's (La demora, Sueño y silencio, L'oiseau),en een intieme documentaire (Les invisibles van Sebastien Lifshitz), van spirituele omzwervingen (Los salvajes) tot heldendichten (Los ultimos Cristeros). Zonder de neorealistische aanpak van La playa D.C. te vergeten of de uitzonderlijke mise en place van Jaurès, en het reeds veelvuldig bekroonde L'âge atomique.

Maar ook de andere geselecteerde films zijn een bezoek aan CINEMATEK meer dan waard: From Seoul to Varanasi van Jeon Kyu-hwan wiens Dance town in 2011 op het programma stond, The ultimate pranx case die de grenzen van de ambiguïteit tussen realiteit en fictie verlegt, Mondomanila, een verrassend muzikale onderdompeling in de Filippijnse armoede, Die Unsichtbare, een ontroerende blik op het o zo begeerde acteursvak, het visuele experiment A arco do Éden, en de strenge maar meedogende meditatie Okhotnik.

We zijn ervan overtuigd dat u zeker uw weg zal vinden tijdens deze twee cinefiele weken vol onverwachte en uitzonderlijke films. Uw mening kan uzelf te kennen geven via de PUBLIEKSPRIJS. De jury wordt dit jaar voorgezeten door Fien Troch, en bestaat verder uit Mayke Vermeren (programmatrice Zebracinema), Manuel Gomez (regisseur), Jos Van den Bergh (algemeen coördinator Cinema Zuid) en Laurent Vanclaire (doctorandus ULB).

Voor meer info en het volledige programma klikt u hier.

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel