Actualités

De zomer van Cinema Zuid

Publié le 5 juin 2012 dans Actu ciné

Hitte of plensbui: de bioscoop blijft ook in de zomer een aangename plek om te vertoeven. Cinema Zuid, powered by M HKA, helpt je zoals steeds bij het maken van de juiste filmkeuze.
MOVIES ON MOVIES: Metafilms
Wat er zich achter de schermen van de filmindustrie afspeelt of hoe het medium ontstond, blijft fascineren. De eerste echte Hollywood-on-Hollywood-klassieker is zonder twijfel Preston SturgesSullivan’s Travels. Vooral in de jaren 50, toen Hollywood zichzelf analyseerde, waren deze films heel populair. Sunset Boulevard, Singin’ in the Rain en The Bad and the Beautiful zijn de drie bekendste van die fifties films over Hollywood.   van de Italiaanse maestro Fellini werd een van de mijlpalen van de moderne cinema. Jean-Luc Godard stortte dan weer zijn hart uit over het medium in het zelfbespiegelende Le mépris. François Truffaut laat zijn onvoorwaardelijke liefde voor de cinema blijken in zijn La nuit américaine. De gebroeders Taviani brengen in hun Good Morning Babilonia hulde aan de vaklui voor wie de cinema nog pionierswerk was. Nuovo Cinema Paradiso is een nostalgische evocatie van een zo goed als verdwenen vorm van cinemabeleving. In The Player is Robert Altman bijzonder scherp en geestig over het Hollywood van de jaren 90.

FANGTASTIC: Vampierenfilms
De vampier is van alle schepsels van de nacht geliefder dan ooit. Hij (of zij) waart ook rond in ons zomerprogramma. We vertonen de oerfilmversie van Dracula, Nosferatu, de Universal- en Hammer-Dracula’s, Polanski’s parodie The Fearless Vampire Killers, Coppola’s quasi-opera Bram Stoker’s Dracula, Harry Kümels stijlvolle Daughters of Darkness en het Zweeds vampiersprookje Let the Right One In.

JAZZ AT THE MOVIES: Zwoele ritmes
Op donderdagen in augustus vertonen we traditioneel en in samenwerking met de Antwerpse Jazz Club ‘jazzfilms’. Dit jaar staan twee concertfilms en twee ‘biopics' op het programma. Jazz on a Summer’s Day is het legendarische verslag van het Newport Jazz Festival 1958. In Jazz ’34: Remembrances of Kansas City Swing brengt Robert Altman hulde aan de Kansas City-jazz van de jaren 30. Young Man With a Horn is los gebaseerd op het leven van kornettist Bix Beiderbecke. The Gene Krupa Story vertelt het leven van de legendarische drummer.

A ROMAN HOLIDAY: Zomerse dagen
Bestaat er een mooiere filmset dan Rome? De Eeuwige Stad inspireerde enkele van de meest memorabele scènes uit de filmgeschiedenis. We zien Rome door de lens van uiteenlopende filmmakers en in verschillende tijdperken. We vertonen Ladri di Biciclette van Vittorio De Sica, William Wyler's Roman Holiday , Twee films van de Italiaanse maestro Fellini: La Dolce Vita en Fellini RomaMamma Roma van Pier Paolo Pasolini, Nostalghia van van Andrej Tarkovski, The Belly of an Architect van Peter Greenaway en Caro Diario van Nanni Moretti.

GOT BUSCEMI?: Acteur van de maand
Karakterspeler Steve Buscemi, onze acteur-van-de-maand in juli, is al actief in de cinema sinds midden de jaren 80. Zijn doorbraak kwam er pas met zijn rol van Mr Pink in Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs. Hij was daarna met succes te zien in nog meer films van Tarantino en vooral van de gebroeders Coen zoals Fargo. Ook Tom Dicillo's Living in Oblivion en Ghost World van Terry Zwigoff staan op het programma. Als laatste vertonen we Trees Lounge, een humoristische klaagzang geregisseerd door Steve Buscemi himself.

Voor het volledige programma klikt u hier.

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel