Actualités

Cinema Zuid in januari en februari 2012

Publié le 30 décembre 2011 dans Actu ciné

Ontdek het tot aan de rand gevulde programma voor januari en februari van Cinema Zuid.
50 jaar geleden kwam de eerste Bondfilm, Dr. No, in de bioscoop. De Bondfilms vormen de langstlopende filmreeks uit de geschiedenis. Eind dit jaar wordt de nr. 23 in de zalen verwacht. Wij blikken met graagte terug op het fenomeen, dat wij toch vooral met de jaren 60 associëren en Sean Connery, intussen 80, blijft voor ons de definitieve Bond. Als u onder de 40 bent is de kans klein dat u de eerste Bonds ooit in een zaal hebt gezien: u kan dit gemis nu inhalen.
 
Vanaf januari (en dit tot april) is er nu elke week op donderdag een matinee. U kan vier Hollywoodiconen nog een keer op groot scherm bewonderen: Marilyn Monroe, Ingrid Bergman, Grace Kelly en Humphrey Bogart. Jane Fonda lijkt de laatste jaren wat in de vergetelheid geraakt. Ze wordt dit jaar 75. Fonda speelde in enkele van de opmerkelijkste Amerikaanse films van de jaren 60 en vooral 70. Ze onderging verschillende gedaanteverwisselingen: van seksgodin via oscarwinnende actrice en politiek activiste tot aerobicgoeroe en dat allemaal in één leven.

De vorig jaar overleden Raúl Ruiz is een geniaal filmmaker, maar nog te weinig bekend en ten onrechte onderschat. Zijn oeuvre (meer dan 100 films) werd nog onvoldoende in kaart gebracht en wat we bij wijze van hommage tonen is dus slechts het topje van de ijsberg.

Keuze te over voor de gevorderde kijker in Off-stream: er zijn animatiefilms van de Nederlander Rosto en een compilatie van Franse prijswinnende shorts, videowerk van Nicolas Provost (die ook live inleidt), cult movie-avonden met het seminale Carnival of Souls en twee werkjes van B-movie maestro Edgar G. Ulmer; nieuwe documentaires van Jafar Panahi en Michael Radford; en zowaar een avondje gewijd aan kannibalisme.

Op 9 februari er ook weer een Upload Cinema, met de beste webfilms van het moment.

Jean-Luc Godard, inmiddels de 80 voorbij, is nadrukkelijk aanwezig in ons programma: zijn nieuwste filmessay Film Socialisme is op 22/2 te zien en twee van zijn vroegere films, Vivre sa vie (precies 50 jaar oud) en Pierrot le Fou (de film die de Belgische cineaste Chantal Akerman deed besluiten om zelf films te gaan maken) op 9/2.

Chantal Akerman is onze live gast op 8 februari. Ze wordt uitgebreid geïnterviewd door Chantal Pattyn. (Van Akermans beeldend werk loopt van februari tot mei een overzichtstentoonstelling in het M HKA en Cinema Zuid wijdt in maart/april een retrospectieve aan haar).

En het is ook alweer Jeugdfilmfestivaltijd: tijdens de krokusvakantie zijn de kinderen baas in Cinema Zuid.

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel