Actualités

Oscars: 'The Artist' en 'Hugo' grootste winnaars !

Publié le 27 février 2012 dans Actu ciné

De Franse stomme film The Artist is samen met Hugo de grote winnaar van de Oscaruitreiking.
De zwart-witfilm van de Franse regisseur Michel Hazanavicius mocht in de nacht van zondag op maandag vijf beeldjes in ontvangst nemen, waaronder de Oscar voor de Beste Film en die voor Beste Regisseur. Het is 83 jaar geleden dat een stomme film de belangrijkste Oscar won. Jean Dujardin kreeg voor zijn rol in The Artist de Oscar voor Beste Acteur en is daarmee de eerste Fransman aan wie die eer te beurt valt. Daarnaast werd de prent ook nog beloond in de categorieën Beste Kostuums en, voor België niet onbelangrijk, Beste Soundtrack. Zo valt België toch nog een beetje in de prijzen, want de soundtrack voor de film werd opgenomen in Brussel door het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en muzikant Jef Neve.

Hugo, de andere grote winnaar van de avond, kaapte eveneens vijf prijzen weg. De film van regisseur Martin Scorsese won in de categorieën Beste Geluid, Beste Geluidsmontage, Beste Camerawerk, Beste Aankleding en Beste Speciale Effecten. De Oscar voor Beste Actrice ging naar Meryl Streep voor haar glansrol als Margaret Thatcher in The Iron Lady. Het beeldje voor Beste Vrouwelijke Bijrol ging naar Octavia Spencer voor haar rol in The Help. Beste Mannelijke Bijrol ging naar de 82-jarige acteur Christopher Plummer, die in de film Beginners een homoseksuele man speelt die pas op late leeftijd zijn outing maakt. Plummer is daarmee de oudste acteur ooit die een Oscar heeft gewonnen.

De Belgische film Rundskop van Michaël Roskam, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, heeft zijn nominatie voor Beste Niet-Engelstalige Film niet kunnen verzilveren in Hollywood. De Oscar in die categorie ging naar de Iraanse film A Separation van Asghar Farhadi, die favoriet was in deze categorie. Ook in de categorie Beste Animatiespeelfilm greep ons land met A Cat in Paris (Nederlandse titel "Van de kat geen kwaad", oorspronkelijke titel "Une vie de chat") naast de Oscar. Die ging uiteindelijk naar de Amerikaanse animatiefilm Rango van Gore Verbinski. (BELGA)

Voor een overzicht van alle winnaars klikt u hier.

Avis des internautesdu film

Vous devez être connecté pour ajouter une critique Créez un compte
Soyez le premier à publier une critique

Newsletter Cinebel

Partager

Suivez Cinebel